access_time 2024-02-01

Jak si vybrat moto oblečení

Základní výbavou každého motorkáře je vedle helmy také moto oblečení. Motorkářské oblečení hraje nezanedbatelnou roli pro bezpečný návrat každého jezdce z cest. Moto oblečení dokáže zásadním způsobem eliminovat zranění při případném pádu. Proto se vyplatí výběr rozhodně nepodcenit. Následující článek se pokusí pomoci Vám zorientovat se v nabídce současného motorkářského oblečení. 

Volba materiálu

Klíčovou otázkou, jakou si musí každý motorkář položit při výběru moto oblečení, je, z jakého materiálu má být oblečení vyrobeno. Odolnost a kvalita moto oblečení hraje zásadní roli pro bezpečnost jezdce v případě nehody či pádu. Nezanedbatelnou roli při výběru materiálu hraje také osobní preference nositele. Každý řidič by se měl při jízdě ve svém oblečení cítit pohodlně. A to platí i v nepříznivých povětrnostních podmínkách. Je třeba brát v úvahu pro jaký účel je oblečení vybíráno. Pokud se chystáte přejet světadíl na motorce, zvolte oblečení, které nepropouští vodu a má teplou vložku. Pokud jste řidič, který vyjíždí pouze na krátké vzdálenosti za pěkného počasí, můžete si dopřát „luxus“ letní síťované moto bundy, která dostatečně větrá. 

Obecně lze rozdělit moto oblečení na kožené a textilní. 


 

Kožené moto oblečení

Kožené oblečení je nadčasová klasika, která se neustále těší velké oblibě. Nicméně asi žádný jiný materiál nemá tolik zapřisáhlých příznivců, a současně odpůrců jako právě kůže. 

Kožené moto oblečení se nejčastěji vyrábí z hovězí kůže, velice odolná je ale i klokaní kůže.

 

Výhody:

- dlouhá životnost
- odolnost proti prodření
- dobře se přizpůsobí tvaru těla
- dobře na ní drží chrániče

 

Nevýhody:

- profoukne
- složitá údržba
- při intenzivním dešti promokne
- velmi pomalu schne
- nevětrá

 

Moto oblečení z kevlaru

Kevlar je moderní materiál, ze kterého se vyrábí motorkářské oblečení. Je to velmi odolný speciální materiál, který má řadu vlastností, pro které je motorkáři velmi ceněný.


Výhody:
- odolný vůči vysokým teplotám
- velmi odolný a pevný
- dobře prodyšný
- pohodlný


Nevýhody:
- není voděodolný

Polyesterové motorkářské oblečení

Nejběžnějším materiálem pro výrobu textilního motorkářského oblečení je polyester. Tento materiál má celou řadu nesporných výhod, na druhou stranu je ale méně odolný v případě pádu jezdce. 
 

Výhody:
- odolný vůči větru, dešti, teplu
- zajímavá cena
- civilní vzhled


Nevýhody:
- nižší odolnost, tedy méně bezpečný

 

Odolnost moto oblečení vůči vlivům počasí

Před koupí motorkářského oblečení je důležité si dopředu zjistit, jak daný kus odolává nepříznivému počasí. Nejméně odolná se do nepříznivého počasí jeví kůže. Kůže profoukne a při silném dešti promokne. U textilních materiálu záleží na použité technologii.   

Moto oblečení, které je vybaveno nepromokavou membránou, zajistí, že déšť látkou neprosákne. Výška vodního sloupce, kterou membrána udrží, dokud voda neproteče, napoví, jak moc je látka vůči dešti imunní. Mezi kvalitní membrány s nízkou propustností patří například Goratex nebo Sympatex. 

Pro motorkáře, kteří rádi brázdí silnice v zimě, je na výběr i moto oblečení s vyhříváním. Karbonová vlákna či topná tělesa ochrání před chladem i v těch největších mrazech. 

Bezpečnost moto oblečení

Nejdůležitějším parametrem při výběru moto oblečení by měla být především bezpečnost. Je důležité, aby moto oblečení co nejvíce eliminovalo riziko odřenin a popálenin v případě pádu. Nejúčinnějším materiálem proti prodření je kůže. Před popáleninami nejlépe ochrání kevlar. 

Odolnost materiálu je označována takzvaným Danierem a značkou D. Čím vyšší je hodnota D, tím vyšší je odolnost materiálu. Oblečení by mělo být také vybaveno bezpečnostními švy. 
Před první jízdou v novém moto oblečení je důležité se ujistit, že moto oblečení obsahuje integrované chrániče. Tyto chrániče by měly pohltit náraz a ochránit Vás před zraněním. Pokud chrániče nejsou součástí oblečení, doporučujeme je přikoupit. 

Stejně důležitá jako ochrana při nehodě je také její prevence. Zvláště u motorkářů je velice důležité, aby byli včas a dostatečně vidět. K tomu poslouží reflexní prvky, které by měly být součástí každého moto oblečení. 

Samostatnou kapitolou v oblasti bezpečnosti jsou takzvané airbagové bundy a vesty. V případě nárazu airbagy absorbují energii, a tělo tak lépe odolá nárazu. K úderu do hlavy navíc dojde po delší době, čímž se sníží riziko vážného poranění mozku a krční páteře.

Vybavení na moto

Nezasvěcenému čtenáři se může zdát, že když se řekne moto oblečení, znamená to bunda, kalhoty a helma. Tak to ale zdaleka není. Motorkářská výbava je mnohem rozmanitější, a každý jezdec vyjmenuje další nezbytnosti, bez kterých se na svých cestách neobejde. 


Motocyklové boty
Motocyklové boty jsou vyráběny v mnoha provedeních podle toho, pro jaký druh motosportu jsou určeny. Vysoké moto boty využívají zejména motokrosoví jezdci. Nízká a kotníková moto bota se hodí na silnici a enduro. Každopádně všechny moto boty jsou vyráběny tak, aby byly pohodlné a bezpečné. Jsou vyráběny ze speciálních materiálů a musí splňovat přísné normy EU. 

 

Moto termoprádlo
Moto termoprádlo udržuje optimální teplotu těla. Na výběr je prádlo od různých značek, v rozmanitých barvách a velikostech. 

 

Moto dresy
Moto dresy jsou vyráběny z kvalitních materiálů, které jsou vysoce odolné, aby obstály i při extrémním zatížení.


Motocyklové rukavice
Motocyklové rukavice se dělí podle toho, pro koho jsou určeny: pánské, dámské, dětské. Další rozdělení je podle motosportu, na který jsou učeny: motokros, čtyřkolky, silniční morky. Motocyklové rukavice mohou být dokonce vyhřívané. I jízdu v tuhé zimě si můžete užít s rukama v teple.


Moto kukly
Tato kategorie zahrnuje motocyklové kukly, víceúčelové a speciálně zateplené kukly. Patří sem ale také motocyklové nákrčníky s ochranou obličeje a samostatné ochranné límce. 

Ať už jste začínající řidič, nebo ostřílený mazák silnic či jiných terénů, vždy mějte na paměti, že sázka na bezpečnost a kvalitní materiály se mnohonásobně vrátí.