access_time 2024-01-01

Jak správně pečovat o moto oblečení

Moto oblečení má nejen dobře vypadat, ale především má ochránit jezdce při případném pádu a eliminovat následná zranění. Proto je moto oblečení vyrobené z vysoce kvalitních materiálů. Tyto materiály ale nebudou plnit svou funkci, pokud se o ně nebudete náležitě starat. Připravili jsme pro Vás pár rad, jak prodloužit životnost koženého i textilního moto oblečení. 
První rada na úvod: před čištěním oblečení je nezbytné, abyste vyjmuli z oblečení všechny odnímatelné chrániče.


Textilní oblečení

Textilní moto oblečení je v porovnání s tím koženým celkem nenáročné na údržbu. Přesto je důležité věnovat pozornost přiloženým instrukcím. Některé nové materiály mohou vyžadovat speciální údržbu.

Textilní oblečení doporučujeme prát v ruce v roztoku teplé vody a mýdla. Při větším znečištěním je povoleno prát oblečení v pračce, ale maximálně na 30 °C. (POZOR: Vyvarujte se v každém případě aviváži nebo jiným změkčovačům látek. Hrozí narušení voděodolnosti daného materiálu.) Pokud je součástí výrobků speciální membrána pro odvod par, používejte speciální prací prostředky. Po vyprání nesmí oděv obsahovat již žádné mýdlo. 

Textilní moto oblečení sušte při pokojové teplotě mimo dosah zdrojů tepla či přímého slunečního záření. Sušte buď svisle na věšáku, nebo ho rozložte na zem. V polovině procesu sušení oděv obraťte. Pro zachování voděodolnosti materiálu se doporučuje po usušení aplikovat impregnační sprej na textilní výrobky


 

Kožené oblečení

Kožené moto oblečení je vyráběno z pevné a odolné kůže. Pokud budete o svůj kožený oděv náležitě pečovat, odvděčí se Vám vysokou životností. Kůže je navíc nadčasová, nepodléhá tolik módním trendům, takže v nich budete vypadat pořád dobře :-)

O kůži je nicméně nutné se pravidelně starat. Kůže se chová podobně jako Vaše pokožka. Pokud je kůže suchá, praská, pokud je příliš vlhká, měkne a ztrácí své ochranné vlastnosti. Kožené oděvy je nutné udržovat čisté a nabalzamované. Je důležité vyvarovat se silným chemickým přípravkům. Vždy používejte přípravky, které jsou určeny pro péči o kůži.

Kožené moto oblečení čistěte vlažnou vodou s čisticím přípravkem speciálně určeným na kožené výrobky nebo vodou s přídavkem saponátu. Pro aplikaci a setření použijte houbičku. Krouživým pohybem jemně přejíždějte po povrchu. Vyvarujte se promočení kůže. Zvýšenou péči věnujte zejména oblasti švů a větracích otvorů. Na hůře přístupná místa použijte vatové tyčinky namočené ve Vámi zvoleném roztoku, abyste se dostali všude, kde se špína usazuje. Při nadměrném zašpinění doporučujeme nejdříve nechat špínu zaschnout, následně odstranit jemným kartáčkem nebo gelem. Dále pak pokračujte výše zmíněným postupem.

Kožené moto oblečení sušte stejně jako to textilní při pokojové teplotě mimo dosah zdrojů tepla či přímého slunečního záření. Sušte buď svisle na věšáku, nebo ho rozložte na zem. V polovině procesu sušení oděv obraťte. Kožené moto oblečení je důležité nechat pořádně vyschnout. Doporučuje se sušit několik hodin, nejlépe celou noc. Kůže musí být zcela suchá, až na něj budete nanášet změkčující přípravek, jinak se do kůže nevsákne. Proces sušení se nesnažte urychlit. 

Po vyschnutí kůže ztvrdne, je nutné tedy následně použít vhodný přípravek na změkčení kůže. Ke změkčení kůže použijte speciální pastu, sprej nebo tuk na kůži. Vždy se při aplikaci řiďte přiloženým návodem. Aplikujte pomocí prstů nebo měkkým hadříkem. Speciální pozornost věnujte švům, protože ty jsou nejnáchylnější k poškození. Přípravek nechte do materiálu důkladně vsáknout. Po zaschnutí jemně vyleštěte celý oděv. 

Kožený oděv si zachová svou voděodolnost pouze tehdy, budete-li ho pravidelně impregnovat. Impregnační prostředek na kožené oděvy po aplikaci smyjte vlažnou vodou. 


 

Moto oblečení z kůže a textilu 

Výrobci moto oblečení často využívají výhod obou materiálů. Můžete mít tedy doma moto oděv, který je vyroben jak z kůže, tak z textilu. V takovém případě se při čištění nejdříve zaměřte na kožené části oděvu, a následně na ty textilní. Velice důležité je nechat po vyčištění oděv důkladně vyschnout. 

Obecné informace k údržbě

 

Textilní moto oblečeníKožené moto oblečení
Perte maximálně na 30 °CNeperte
Nežehlete Nežehlete
Nesušte v sušičce Nesušte v sušičce
Nečistěte chemickyNečistěte chemicky
Nebělte Nebělte

 

 




Moto obuv

Stejně jako moto oblečení i moto obuv vyžaduje péči, aby si udržela své specifické vlastnosti a mohla naplňovat požadavky, k nimž byla vyrobena, tedy ochrana jezdce při pádu. Věnujte tedy pozornost jejímu ošetřování a řiďte se doporučenými pokyny.

Moto obuv čistěte houbičkou namočenou ve vlažné vodě. Na kožené boty doporučujeme použít roztok vody a saponátu nebo čisticího gelu.

Podešev čistěte vlhkým hadříkem, na nášlapnou část použijte kartáček. 

Obuv nechte po každém použití důkladně vyschnout. I při krátké jízdě se noha potí a dochází ke zvlhnutí vnitřní části boty. Při extrémní zátěži doporučujeme použít přípravky, které pomáhají absorbovat vlhkost uvnitř boty. Do promáčené obuvi můžete vložit noviny a vysoušet při pokojové teplotě. 

Obuv nikdy neperte a vyvarujte se vysoušení u tepelných zdrojů. 

Zásadně k ošetření obuvi nepoužívejte rozpouštědla ani jiné chemické látky.

K eliminaci pachů používejte speciální deodorační prostředky.

Předpokládanou životnost obuvi lze prodloužit správnou péčí.

Odolnost obuvi vůči vodě zvýšíte správnou impregnací. Na kůži doporučujeme používat přípravky na bázi včelího vosku. Ten kůži nejen vyživuje, ale zároveň ji impregnuje a zlepšuje její vzhled. Prodlužuje také životnost kožených částí. 

Umělou kůži doporučujeme pouze impregnovat. Před samotnou impregnací je ale nutné se ujistit, že všechen čisticí prostředek je zcela smyt.
Impregnaci je nutné opakovat. 

Kůži sušte při pokojové teplotě. Nevystavujte ji vysokým teplotám a přímému slunci.