Tlak v pneumatikách na motorce

Údržba motocyklu a správný tlak v pneumatikách na motorce je základem všeho a především bezpečné jízdy na motorce. Vždy dbejte, aby tlak v pneumatikách motocyklu byl správný dle servisního doporučení a pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách, nejlépe před každou jízdou. Nesprávný tlak v moto pneu má přímý vliv na vlastnosti a opotřebení pneumatik. Velmi důležité je dodržovat tlak doporučený výrobcem motocyklu. To je důležitý požadavek pro výdrž pneumatik a hlavně bezpečnost.

Nikdy nekontrolujte tlak pneumatik za tepla po jízdě. Vždy za studena, doporučený tlak za studena najdete v návodu k obsluze motocyklu. U některých motocyklů je doporučený tlak pro přední a zadní pneumatiku různý, odvíjí se také od typu - značky pneumatiky. Tlak v pneumatice motocyklu uvedený na bočnici pneumatiky platí jen pro maximální zatížení. Za určitých okolností budou tyto hodnoty tlaku odpovídat také doporučeným hodnotám výrobce. Jízda na málo nahuštěných pneumatikách je nebezpečná. Pneumatiky se nebudou chovat jak mají a můžou způsobit jejich náhlé selhání s důsledkem vážného poranění nebo úmrtí.



Podhuštění může způsobit:
  • Poškodit pneumatiku a vést k jejímu selhání
  • Nepříznivě ovlivnit zatáčení
  • Zkrátit životnost pneumatiky
  • Zvýšit spotřebu pohonných hmot
  • Způsobit prasknutí z únavy
Jízda na přehuštěných pneumatikách může být také nebezpečná.

Přehuštění může způsobit:
  • Pneumatiky se snáze proříznou, propíchnou nebo poškodí náhlým nárazem

      V obou případech může tak dojít k vážnému poranění nebo úmrtí. Nepřekračujte tlak uvedený na bočnici pneumatiky. Doporučený tlak huštění najdete v návodu k obsluze. Nehustěte pneumatiku, která není připevněna k motocyklu nebo k montážní stolici pneumatik. Huštění nepřipevněné pneumatiky je nebezpečné. Pokud se roztrhne, může být výbušnou silou vymrštěna do vzduchu a způsobit vážné poranění nebo úmrtí.

Tlak v pneumatikách moto a jejich kontrola:
  • Kontrolujte tlak v pneumatikách nejméně jednou týdně a před delšími vyjížďkami
  • Používejte přesný tlakoměr
  • Kontrolujte tlak v pneumatikách „za studena“
  • Pneumatiky jsou studené, pokud jste mírnou rychlostí ujeli s motocyklem vzdálenost kratší než přibližně 1,5 kilometru nebo po zastavení po dobu tří nebo více hodin
      Neupouštějte tlak v pneumatikách motocykl z horké pneumatiky za účelem dosažení doporučeného tlaku studené pneumatiky. Normální jízda má za následek zahřátí pneumatiky a zvýšení tlaku. Pokud vypustíte vzduch ze zahřáté pneumatiky, můžete tak pneumatiku nebezpečně podhustit. Jestliže pneumatika uchází o více než 0,14 barů / 2 PSI za měsíc, mohou být pneumatika, ventilek nebo kolo poškozené. Obraťte se na svého místního prodejce za účelem kontroly.

Ventilky a čepičky
  • Staré nebo poškozené ventilky mohou být příčinou ucházení vzduchu.
  • Při montáži nových pneumatik je vyměňte.
  • Používejte čepičky na ventilky (utažené rukou) jako ochranu před prachem, nečistotami a vlhkostí a jako pomocný prvek proti ucházení vzduchu.
Velkým pomocníkem pro neustálý přehled nad stavem tlaku v pneumatikách Vám umožní TPMS kontrola tlaku v pneumatice pro motocykly.



Displej se umisťuje na řídítka motocyklu nebo na nalepovací držák. Čidla jsou určena pro vnější montáž, proto montáž zvládnete svépomocí (pouze se vymění čepička ventilku).



Jsme distributorem a zastoupením značky DUNLOP. Zabýváme se prodejem zejména motokrosových pneu DUNLOP a BRIDGESTONE.

Nejznámější dezény jako:
BRIDGESTONE X20
BRIDGESTONE X30
BRIDGESTONE X40
BRIDGESTONE M204
BRIDGESTONE M403
BRIDGESTONE M404
BRIDGESTONE M59
DUNLOP MX3S
DUNLOP AT81
DUNLOP D952
DUNLOP GEOMAX ENDURO
DUNLOP MX11

DUNLOP MX52
DUNLOP GEOMAX MX33

DUNLOP GEOMAX MX53


Dále můžete vybírat z nabídky Enduro pneuduše DUNLOP a Full Mousse DUNLOP