access_time 2023-02-13 label Velikost helmy?

Velikost helmy?

Nejzákladnější výbavou pro motorkáře je helma a z hlediska bezpečí, také tou nejdůležitější. Kdekdo si řekne, že je jednoduché nějakou vybrat, ale je to trochu větší oříšek, než se může zdát. Když už z tak velkého množství vyberete tu správnou s těmi správnými parametry, přichází na řadu velikost helmy. Mnoho lidí udělá tu chybu, že vybere nesprávnou velikost a záhy zjistí, že je to velice nepohodlné za jízdy, ale je to i velice nebezpečné v případě pádu/nárazu. Proto výběru správné velikosti helmy věnujte velkou pozornost a pečlivost. V tomto článku si popíšeme, jak vybrat velikost helmy na motorku.

Lidé mají tendenci volit velikost helmy na motorku především větší, protože se zprvu může zdát pohodlnější. Nejdůležitějším parametrem, od kterého se odpíchnout při koupi přilby na internetu, je obvod hlavy. Hlavu změřte krejčovským metrem cca 1,5 centimetru nad obočím a ušima. Podle tabulek pak dohledáte své míry a zjistíte doporučovanou velikost přilby na motorku. Ovšem není to 100% míra, jelikož různí prodejci, znamenají i různé odchylky ve velikostech, je to stejné jako u oblečení. Před nákupem však doporučujeme helmu vyzkoušet.


Při zkoušení helmy jí nasaďte, zapněte a nějakou chvíli v ní vydržte. Pokud používá kuklu, nebo nosíte brýle nasaďte si je společně s ní. Snažte se ji mít na hlavě po co nejdelší dobu, jen tak zjistíte, zda Vás někde nepříjemně tlačí. Správně zvolená helma musí být hodně těsná, je to i z důvodu, že se po nějakém čase užívání vymačká a cca o půl čísla zvětší. Vyzkoušejte si, jaký máte výhled při zálehu, jestli něco nebrání perifernímu výhledu, jestli se dokážete podívat přes rameno a hlavně, zda přilba neomezuje v pohybu hlavy. Zahýbejte hlavou do všech stran, i dopředu a dozadu. Helma musí sedět na místě, maximálně se může pohnout o pár milimetrů. Při zapnutém řemínku pod bradou zkuste hlavou znova zahýbat, neměla by jít stáhnout přes hlavu zezadu dopředu.
Vyzkoušejte si, zda vás do krku neřeže zapínací řemínek a zda zvládnete ovládací prvky (plexi, sluneční clona) ovládat v rukavicích.

Pro malou orientaci se můžete podívat na tabulku velikosti helmy, ovšem znovu upozorňujeme, že nemusí platit u všech výrobců přesně tyto rozměry:

Velikost helmyObvod helmy v cm
XXS51 - 52 cm
XS53 - 54 cm
S55 - 56 cm
M57 - 58 cm
L59 - 60 cm
XL61 - 62 cm
XXL63 - 64 cm

A pro dětské helmy jsou tyto rozměry:

Velikost helmyObvod helmy v cm
S48 cm
M50 cm
L52 cm
XL54 cm

Pokud si stále ještě nejste jistí, jak vybrat velikost helmy, neváhejte a obraťte se na nás, rádi Vám s velikostí i výběrem pomůžeme, ať telefonicky nebo u nás na prodejně.

Pro výběr všech druhů helem, využijte náš internetový obchod BOLDER.cz:
Integrální
Výklopné
Motokrosové
Endurové
Na skútr
Chopper
Kokosky